Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Anti-spam: ReCAPTCHA

Idag är det vanligt att webbformulär, inloggningar, eller andra inmatningsfält utnyttjas av automatiserade system som testar och försöker hitta svagheter på t.ex. en webbplats.

För att motverka detta finns det ett anti-spam skydd integrerat i våra webbformulär och inloggningsfält (/user). Skyddet heter ReCAPTCHA och kontrollerar ifall avsändaren är en riktig användare, eller ett automatiserat system.

Skyddet är indelat i två nivåer.

1. Grundläggande skydd
2. Avancerat skydd

Grundläggande skydd

Alla webbplatser i den universitetsgemensamma webblösningen har per automatik det grundläggande skyddet. Skyddet i sig består av att användaren måste lösa en uppgift för att kunna skicka in ett resultat från ett formulär (se bild nedan).

Detta är grundläggande och skyddar mot den enklare sortens "attacker".

Avancerat skydd

Vill man utöka skyddet och göra det svårare för de automatiserade systemen att lösa sin uppgift måste man aktivera ett tillägg i "ReCAPTCHA".

Tillägget består av att man som användare endast behöver kryssa för rutan "Jag är inte en robot", och sedan skicka in resultatet via formuläret.

För att slå på avancerat skydd maila till servicedesk [at] lu [dot] se och be dem aktivera ReCAPTCHA på er webbplats (glöm inte att skicka med webbplatsens URL).

Sidansvarig: