Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Tillgänglighet

På denna sida hittar du olika verktyg som kan vara till hjälp i ditt arbete med tillgänglighet på din webbplats. Du får dessutom information om varför det är viktigt att arbeta med tillgänglighet.

information och tjänster ska kunna användas av alla människor oavsett till exempel funktionsnedsättning

En ny lag om tillgänglighet på webbplatser har antagits i Sverige och det är därför viktigt att du är medveten om tillgänglighet när du skapar och arbetar med din webbplats. Citatet ovan kommer från sajten Webbriktlinjer som drivs av Myndigheten för digital förvaltning (Digg), och sammanfattar väl vad arbetet syftar till.

Tillgänglighet som redaktionell fråga

Förutom något om de tekniska aspekterna – som tas omhand av den som förvaltar webbpubliceringssystemet som din sajt ligger i – hittar du på de här sidorna information om hur du kan tänka kring och jobba med tillgänglighet redaktionellt och innehållsmässigt.

Meningen med tillgänglighetsdirektivet är att webbplatser ska tillhandahålla information och tjänster utan att diskriminera någon användare. För att uppnå detta behöver din webbplats utformas på ett korrekt sätt.  

Bra för sökmotorer

På köpet får du välstrukturerade webbplatser som är lättanvända för alla besökare – även de "blinda" sökmotorer som hjälper allmänheten att hitta ditt innehåll.

  • Undrar du hur din sajt ser ut för en färgblind besökare? Eller hur den ter sig för någon som är darrhänt? På de här sidorna hittar du länkar till simulatorer som hjälper dig att uppleva din webbplats ur olika användares perspektiv.
  • Hur väl står sig din webbplats ur ett tillgänglighetsperspektiv? Med hjälp av olika utvärderingsverktyg kan du få en indikation på hur väl den lever upp till olika tekniska krav.

Läs också mer på Diggs webbplats: Vad menas med tillgänglighet?

Sidansvarig: