Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Checklistor med tillgänglighetskrav

Du som jobbar med en webbplats – eller står inför att bygga en helt ny – har möjlighet att få ta del av checklistor med konkreta krav som gäller för just din roll som exempelvis redaktör, utvecklare med mera.

Webbavdelningen på sektionen Kommunikation har tillgång till ständigt aktuella checklistor från Funka – kontakta Webbredaktion [at] kommunikation [dot] lu [dot] se om ni vill ta del av dem. Funkas checklistor är:

Tillgänglighetsarbetet bedrivs utifrån flera olika aspekter: redaktionella, pedagogiska och tekniska. Läs nedan om de krav som gäller dig i din roll. (Du som använder Drupal i ditt arbete med webben fokuserar i normalfallet på de redaktionella och pedagogiska kraven nedan.)

Redaktionellt arbete

De redaktionella kraven på tillgänglighet säkerställer att både interna och externa innehållsproducenter har ett underlag att följa som leder till väl strukturerade och begripliga texter, rätt hantering av bilder, filmer och teckenspråk. Kraven baseras på flera projekt som Funka drivit tillsammans med användare med olika funktionsnedsättningar, best practice för typografi och klarspråk samt till tillämpbara delar på WCAG 2.0.

Syftet med kraven är att säkerställa att det innehåll som möter användaren är så enkelt att tillgodogöra sig som möjligt för så många olika typer av användare som möjligt.

Pedagogiska tillgänglighetskrav

Det vi kallar pedagogisk tillgänglighet handlar om att besökaren ska förstå navigeringen och var man befinner sig i strukturen. Det betyder bland annat att man ska kunna hitta i gränssnittet, få begripliga felmeddelanden, kunna backa i formulär, uppleva logik och konsekvens.

Pedagogiken är naturligtvis viktigt för alla användare, men för den som har svårt att förstå, är teknikovan, har svårt att läsa, klicka eller se, blir den här typen av problem ännu svårare att överbrygga – och ibland blir problemen helt oöverstigliga.

Funkas pedagogiska tillgänglighetskrav bygger på WCAG 2.0 och är utarbetade med utgångspunkt i vår långa erfarenhet av användartester och expertutvärderingar av webbplatser och system.

  Tekniska tillgänglighetskrav

  Teknisk tillgänglighet är grunden för allt tillgänglighetsarbete. Webbplatser, intranät och interna system som uppfyller höga tillgänglighetskrav vad gäller teknik riskerar inte att per automatik utestänga hjälpmedelsanvändare.

  Teknisk tillgänglighet handlar om att besökare med eller utan egna hjälpmedel ska kunna läsa upp innehåll eller styra datorn på webbplatsen. För att det här ska fungera krävs att webbplatsen validerar, följer standard, använder CSS, separerar innehåll från design, använder rätt element och attribut i koden och så vidare. Det krävs teknisk tillgänglighet för att inte utestänga blinda, synsvaga, grava dyslektiker, rörelsehindrade med flera helt från webbplatsen.

  Att webbplatsen på köpet blir lättare att sköta, ger bättre resultat i sökmotorer och fungerar snabbare när den är korrekt kodad gör ju inte den tekniska tillgängligheten mindre viktig.

  Hjälp i utvecklingsprojekt

  Syftet med checklistorna är att de ska bidra till att ni får in krav på tillgänglighetsaspekten i ett tidigt stadie i ett utvecklingsprojekt. Innan ni ens börjar tänka på att bilda projektgruppen kan ni använda checklistan för att både lista era behov och definiera vem ska ta hand om vad inom varje område.