Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Skapa tillgänglig webbvideo

Den här sidan handlar om hur video kan göras tillgänglig för så många människor som möjligt, oberoende av till exempel funktionsnedsättning. Men det handlar inte bara om att göra filmen tillgänglig för personer med funktionsvariation, utan att göra något som är bra för alla.

Ta exemplet textning som även gynnar de som inte slår på ljudet, transkript är bra för SEO och för att bedöma om man ska titta på filmen eller inte. Här nedanför några länkar från webbriktlinjer.se om webbvideo.

Så textar du dina filmer

För att din film ska vara tillgänglig för alla så behöver du skapa undertexter som användaren kan anpassa för sina behov. Det finns många olika varianter på verktyg som hjälper dig att skapa dessa på rätt sätt. 

Textamig.se

Här kan du ladda upp en länk till din film till exempel en Youtube-länk, ange din mailadress och få en gratis autogenererad så kallad srt.fil som du sedan kan ladda upp tillsammans med din film på youtube. Verktyget är dock inte felfritt. Du måste gå igenom texten och redigera där det blivit fel. Verktyget fungerar i nuläget endast för filmer med svenskt tal.

Till Textamig.se

Youtube

För filmer med engelskt tal så fungerar youtube’s automatiska undertexter relativt väl, men du måste redigera texten och rätta fel. 

Youtubes webbplats

Amara

Amara är ett gratis onlineverktyg där du kan skapa dina undertexter. 

Amara on demand

Amara on demand erbjuder även hjälp med att skapa dina undertexter till en kostnad. De kan även översätta dem till andra språk.

Till Amara on demand

Inspirationsfilmer

Av Mattias Skoog, digital strateg och filmskapare  - som har gjort några youtubevideos om hur, och varför, du gör tillgänglig webbvideo.

Enkla och bra instruktionsfilmer 

En handbok hur man skapar användbara instruktionsfilmer på ett enkelt sätt (PDF, 10,3 MB, nytt fönster)

 

Sidansvarig:

Youtubes logotyp skissad. Illustration