Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Formulär

Webbformulär är praktiska och populära för att samla in information – men tänk på att de inte är en pappersblankett.

Det som är så praktiskt med webbaserade formulär är att du inte är beroende av att användaren skriver läsligt. Du har dessutom möjlighet att vägleda användaren till att exempelvis använda rätt begrepp.

I Drupal kan du exempelvis lägga in särskilda komponenter för inmatning av datum eller e-postadresser, där du får hjälp med validering av det som användaren matar in. Du slipper fundera på om användaren menar den 10 september eller den 9 oktober, och du slipper få e-postadresser som börjar på "www" då användaren blandat ihop begreppen. Just datum kan användaren mata in med hjälp av en minialmanacka.

Med hjälp av listor, knappar eller kryssrutor tydliggör du om det är möjligt att välja ett eller flera alternativ, och du kan också välja om vissa uppgifter ska vara obligatoriska att ange.

I webbformulär har användare som får innehållet på sidan uppläst för sig särskilt stor glädje av att de olika komponenterna har ledtexter/etiketter kopplade till sig, så att det är tydligt vilken hjälptext som hör samman med vilken komponent. Att lägga hjälptexter i en kolumn och formulärkomponenter i en annan kolumn i en tabell hjälper inte mycket, utan använd webbpubliceringssystemets färdiga inmatningsfält så blir det rätt. I Drupal finns möjligheten att välja om hjälptexten ska visas till vänster eller ovanför fältet, så det går att påverka layouten åtminstone en smula utan att tillgängligheten påverkas negativt.

Möjligheten att få se en sammanfattning (förhandsvisning) av vad man fyllt i innan man skickar in formuläret ska heller inte underskattas. Under "Inställningar för formulär" i Drupal går det att ställa in att man vill använda en så kallad "preview page" för detta ändamål.

Det är också bra att ifrågasätta varje komponent i formuläret. Ju mindre saker användaren behöver fylla i, desto enklare blir det naturligtvis. Förutom att detta är en tillgänglighetsfråga så leder det också tankarna i rätt riktning när det gäller GDPR-anpassningen av formuläret: bara nödvändiga uppgifter ska ju samlas in.

Sidansvarig: