Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Rubriker

Rubriker hjälper besökaren att orientera sig på webbsidan. Men för att strukturen ska bli tydlig gäller det att du använder formateringen av rubrikerna på rätt sätt.

Skapa struktur – ge läsaren god överblick

Användarna kommer oftast till din webbplats i ett särskilt syfte, och skumläser därför våra webbsidor i sin jakt på information. Genom att skapa sidor som är enkla att överblicka kan vi hjälpa besökaren att snabbt hitta rätt.

Skapa överblick och struktur på sidorna genom att använda

  • relevanta sidrubriker
  • mellanrubriker. Erfarenheten visar att många besökare helt hoppar över texter som saknar mellanrubriker.
  • punktlistor vid uppräkning

Skapa rubriker med h-element

Sidans huvudrubriker ska kodas med elementet h1, deras eventuella underrubriker med elementet h2, deras eventuella underrubriker med elementet h3 och så vidare. Genom att använda dessa h-element kan man tala om för webbläsare, hjälpmedel och automatiska verktyg, exempelvis sökmotorer, att texten är en rubrik och därmed en beskrivning av efterföljande innehåll.

Rubrikstrukturen ska vara logisk och spegla strukturen i sidans innehåll. Inled alla sidor med en korrekt huvudrubrik (elementet h1) överst i innehållet. Därefter ska alla rubriker komma i en hierarkiskt korrekt ordning:

Exempel (observera att h1 automatiskt används för sidans titel i Drupal, så du som redaktör använder bara h2 och h3):

<h1>Huvudrubrik</h1>

<h2>Underrubrik</h2>

<h3>Rubriknivå 3</h3>

<h3>Rubriknivå 3</h3>

<h2>Underrubrik</h2>

Skapa inte en rubrik genom att använda fet stil där det borde vara en riktig rubrik. Fet stil ska bara användas i undantagsfall för att sätta fokus på enstaka ord. Kursiv stil ska helst inte användas alls.

 

Sidansvarig: