Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Börja bygga en struktur

Här kan du ta del av tips i arbetet med att bygga en webbstruktur!

Innan du börjar bygga

Det är bra att ha en färdig skiss på hur du vill att din informationsstruktur ska vara, i form av huvudmeny och undermenyer. Utgå sedan från denna skiss när du ska bygga upp informationsstrukturen på din webbplats.

Ifall ni är flera publicister på webbplatsen så rekommenderar vi att du som webbplatsansvarig tar ansvaret för informationsstrukturen. Att du bygger upp strukturen i form av de olika menyerna och skapar sidor, som du sedan tilldelar publicisterna. Risken är annars att logiken i informationsstrukturen går förlorad när många olika användare lägger till sidor utifrån egna principer.

När du ska börja bygga

När du ska bygga upp din struktur på webbplatsen så börja med att skapa huvudmenyn och därefter fortsätt med undermenyerna. Med andra ord ska du bygga uppifrån och ned i strukturen. Anledningen är att när du ska lägga in sidor i strukturen så ska de kopplas till en ovanliggande sida eller placeras i huvudmenyn.

Du börjar därför med att skapa sidorna som ska placeras i huvudmenyn. Till huvudmenyn kan du använda innehållstyperna ”undersida” och ”ingångssida”.  Vilket val du väljer beror på vilket utseende och innehåll du vill att sidorna i huvudmenyn ska ha. Sidorna du skapar i undermenyerna ska ha innehållstypen ”undersida”.                

När du skapar sidor och bygger din struktur så behöver du inte just då fylla dina sidor med innehåll. Det kan du eller andra publicister lägga till senare. Syftet i detta arbete är att få klickbara menyer på plats, samt att kunna börja dela ut undersidor till andra publicister.

Startsidan behöver du inte skapa i detta skede, utan denna sida skapar du senare i processen. Startsidan är enklast att bygga när strukturen är gjord och arbetet med att fylla sidorna med innehåll är påbörjat.                                

Om du har förberett innehållet i Gather Content kan du importera sidorna därifrån, men du behöver sedan placera dem rätt i olika menynivåer.

Hur placerar jag en sida i strukturen?

I redigeringsläget på innehållstyperna ”undersida” och ”ingångssida” kan du välja var i strukturen du vill placera den nya sidan:

  1. Klicka i rutan ”Ange en menylänk” som finns i redigeringsläget på sidan.
  2. I rullistan väljer du vilket val du vill ska vara det ovanliggande valet. Väljer du ”huvudmeny” hamnar sidan som en länk i huvudmenyn. Väljer du en annan sida, till exempel en av sidorna i huvudmenyn, som ovanliggande val så kommer den nyskapade sidan hamna under den rubriken i menyn.

Det är mycket viktigt att du anger en menylänk för sidorna du skapar. Annars kommer sidan att ”hänga fritt” i webbplatsens struktur, och besökaren kommer inte att kunna navigera till sidan via någon meny. Sådana friliggande sidor kan endast hittas genom att man har en direktlänk dit, eller genom att man vet exakt vad sidan heter och kan söka fram den.

Gå vidare genom att börja skapa:

Sidansvarig:

Support

Vid frågor, vänligen kontakta servicedesk [at] lu [dot] se

Ange alltid webbplatsens eller sidans URL som ärendet gäller.