Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Personlig sida och LUCRIS

Bakgrund

Förvaltningsgruppen för den universitetsgemensamma webblösningen i Drupal har, med anledning av införandet av Forskningsportalen (LUCRIS), identifierat behovet av en strategi för hur de personliga webbsidorna i Drupal ska utvecklas på sikt.

Inom Drupal-miljön finns idag två olika presentationssidor för forskare:

Med införandet av Forskningsportalen (LUCRIS) tillkom ytterligare en liknande presentationssida för forskare:

Utmaningen är att de tre sidtyperna riskerar att delvis innehålla samma information, vilket ger komplikationer för såväl besökare som sökmotorer. Problemet med så kallar "duplicate content" är stort inom Lunds universitet, och vi ser i användningstester av våra webbplatser att det är komplicerat för en användare att veta var hen hamnat och vilket information som är mest korrekt eller fullständig.

De personliga sidorna används olika beroende vilken typ av verksamhet man har. Vissa väljer att endast använda personliga sidor för forskare, medan andra väljer att presentera samtliga anställda via personliga sidor. Den redaktionella styrningen kan också variera beroende på verksamhet och resurser. Därför behöver de personliga sidorna kunna vara flexibla så att de kan täcka in så många behov som möjligt. Förvaltningsgruppens bedömning är att det fortfarande finns anledning att erbjuda sidtypen personliga sidor i den universitetsgemensamma webblösningen i Drupal även i framtiden. Utmaningen är att hitta en strategi som gör det tydligt för våra besökare vilken information de tar del av och på vilket sätt de sedan kan ta sig vidare.

Nedan presenterade strategi har tagits fram efter en undersökning av hur de personliga sidorna i Drupal används idag, samt efter en benchmark av hur andra universitet hanterar relationen mellan en forskningsportal och övriga webbsidor. Benchmarken visade framför allt att det inte finns någon riktigt optimal lösning för de många olika presentationssidorna; alla andra universitet som vi tittade på hade samma utmaningar.

Förslag till strategi

Förslaget grundar sig i att det finns användningsmål som den personliga sidan på verksamhetens webbplats tillgodoser bäst och andra användningsmål som LUCRIS hanterar bättre. I huvudsak ger den personliga sidan en möjlighet att presentera personal med ett personligt och flexibelt innehåll. LUCRIS tillhandahåller en bättre lösning för jämförbart och uppstyrt innehåll mellan olika forskare, och ger möjligheter att t.ex. hitta forskare inom ett visst ämnesområde eller se publikationer kopplade till olika projekt.

Strategin går i korthet ut på att personvisningen på lu.se, lunduniversity.lu.se och Medarbetarwebben kan liknas vid ett "visitkort", den personliga sidan på verksamhetens webbplats kan liknas vid ett "personligt brev" och den personliga profilen i LUCRIS kan liknas vid ett "CV". Målet är att det ska bli tydligt för besökaren att hen rör sig från ytlig till djupare information. Med detta följer också att designen ska tydliggöra att det endast är ett urval som visas upp på den personliga sidan på verksamhetens webbplats.

1. Visitkortet – personvisning på lu.se, lunduniversity.lu.se och Medarbetarwebben

Exempel: http://www.lu.se/lucat/user/ee7f03648ddd0437390f8b3923fd8384

Personvisning kan liknas vid ett "visitkort" där man hittar kontaktinformation, verksamhetsbeskrivning och titel. Informationen på sidan hämtas från LUCAT. För fördjupad information om forskare finns länkar vidare till personens profil i Forskningsportalen (LUCRIS). Alla anställda kan dessutom välja att lägga till en länk till en valfri personlig sida.

En forskares publikationer har tidigare visats på denna sida, men plockas bort för att undvika dubblerat innehåll. Dessa nås istället via länken till LUCRIS.

2. Personligt brev – personlig sida på verksamhetens webbplats

Exempel: http://www.svet.lu.se/johannes-lindvall

En personlig sida på verksamhetens webbplats kan liknas vid ett "personligt brev" i en jobbansökan, där presentationen kan utformas mer fritt och där det inte finns några övergripande krav på innehållets utformning.

Den personliga sidan kan väljas bort till förmån för endast presentationssidorna i LUCRIS, för de verksamheter som ej har behov eller resurser att arbeta redaktionellt med sina forskarpresentationer.

För forskare finns på personliga sidor en automatgenererad länk som leder till personens profil i LUCRIS.

I nuläget visas för forskare en listning av publikationer på personliga sidor, såvida man inte väljer att slå av visningen av publikationerna.

Framöver ska denna visning ersättas av ett mindre urval av innehåll från LUCRIS som hämtas automatiskt. Tanken är att tydliggöra att det bara är ett urval, och att man måste klicka sig vidare till LUCRIS för det fullständiga innehållet. Det innehåll som är påtänkt att hämtas är publikationer och projekt (som är aktiva, ej avslutade).

3. CV – Forskningsportalen (LUCRIS)

Exempel: http://portal.research.lu.se/portal/sv/persons/johannes-lindvall(b059c5c8-e847-4409-9295-24892594639f).html

Forskningsportalen bör användas som den mest fullständiga källan till information om en forskares formella meriter. På det viset kan presentationen där liknas vid ett CV vid en jobbansökan. Här finns möjlighet att skriva kortare presentationstexter, men framför allt att lista projekt, publikationer och andra forskningsoutputs, samt att söka fram information utifrån ämnesområde eller relationer med andra projekt och personer. Läs mer om LUCRIS på Medarbetarwebben: http://medarbetarwebben.lu.se/forska-och-utbilda/stod-till-forskning/lucris-system-for-forskningsinformation

Besökarens resa

Som besökare ska du komma åt all detaljerad information om personen oberoende vilken ingångssida man kommer ifrån.

T.ex. om du som besökare kommer via en sökning i Google till personvisningen på lu.se, ska man därifrån kunna ta sig till den personliga sidan, samt sidan i LUCRIS.

Du som besökare skall kunna navigera mellan personlig sida i Drupal och LUCRIS. Däremot behöver man inte kunna navigera sig tillbaka till personvisningen på lu.se då kontaktinformationen redan finns angiven på den personliga sidan.

Sidansvarig: