Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.

Sektioner

Vad är en sektion?

Du kan enkelt uttrycka det att sektioner används för att "låsa in" sidor på webbplatsen som sedan kan tilldelas publicister. Publicister med inte har tilldelade sektioner kan inte redigera innhållet i sektionerna. Sektioner skapas främst av dig som webbplatsansvarig och kan bestå av en eller flera sidor i webbplatsens informationsstruktur.

Vill du att publicister med innehållsansvar ska komma åt och redigera ett specifikt innehåll på webbplatsen är sektioner ett bra sätt att administrera detta på. Vänligen observera att publicisterna då även kan redigera de webbsidor som inte är kopplade till någon sektion. Läs mer om "Öppna sidor" nedan.

Två nivåer

En sektion kan innehålla två nivåer.

En sektion skapas alltid utifrån ett innehåll (Startsida, Ingångssida eller undersida). Till exempel om du skapar en ingångssida med namnet "Utbildning" kommer det automatiskt skapas en sektion med samma namn. Ingångssidan är då huvudsidan för sektionen och utgör första nivån.

Vill du sedan att andra sidor (till exempel undersidor) ska tillhöra sektionen "Utbildning" måste du då koppla dessa sidor manuellt till sektionen. Undersidorna i det här fallet utgör den andra nivån.

Du kan likna detta vid att skapa en mapp med filer på din dator. Du skapar mappen "Utbildning" som bara vissa användare har behörighet till. Mappen är då sektionens huvudsida i Drupal. Till mappen drar du sedan ett antal filer som dessa användare får redigera. I Drupal blir det att man kopplar undersidor till sektionens huvudsida.

Öppna sidor

Om du väljer att inte koppla en sida till en sektion är sidan "öppen". Öppna sidor kan redigeras av alla användare som har behörighet att redigera innehållstyperna undersida, ingångssida och startsida.

Behörigheter som kan arbeta med sektioner

Det finns olika sätt du kan arbetar med sektioner och behörigheter. Nivån på behörigheten avgör vilka möjligheter publicisten har att att redigera, spara och skapa innehåll i en tilldelad sektion.

Behörigheter

Behörigheter som kan tilldelas en publicist, samt vilken behörighetsnivå de har:

Alla behörigheter nedan kan redigera öppna sidor.

 • Section writer
  - Kan redigera undersidor inom en tilldelad sektion.
   
 • Section editor (vanligaste behörigheten)
  - Kan skapa undersidor i en sektion användaren har behörighet till.
  - Kan redigera undersidor som är kopplade till en sektion som användaren har behörighet till.
  - Kan tilldela en sektion på en undersida när den skapas.
  - Kan byta sektion på ingångs- och undersidor (som användaren har behörighet till).
  - Kan flytta på sidor i informationsstrukturen mellan tilldelade sektioner.
   
 • Site editor
  - Kan skapa, redigera och ta bort samtliga innehållstyper.
  - Kan skapa nya sektioner.
  - Kan tilldela webbplatsens samtliga sektioner till en användare.
  - Kan ändra i hela informationsstrukturen på en webbplats.

Mer detaljerad information om behörigheter

Exempel

Exemplet nedan ser du en "Ingångssida" som ligger i webbplatsens huvudmeny och som är en sektion.

I nästa nivån ligger det tre undersidor. När undersidor skapas är de automatiskt "öppna sidor", vilket betyder att alla kan redigera dem men inte ingångssidan. För att låsa undersida 1,2 och 3 till sektionen "Ingångssida" måste dessa manuellt kopplas till sektionen. Publicister som inte är tilldelade sektionen Ingångssida kommer då inte kunna redigera dem.

Sektioner följer inte informationsstrukturen

Hur du väljer att arbeta med sektioner är upp till varje webbplatsansvarig. Sektioner är inte automatiskt indelade i nivåer likt webbplatsens informationsstruktur, utan du kan fritt välja vilka sidor som ska tillhöra vilken sektion.

Exemplet nedan visar att det går bra att skapa en ny sektion av "Undersida 3" som ligger i informationsstrukturen under Ingångssida. Tänk på att publicister som tidigare hade tillgång till "Undersida 3" måste tilldelas denna på nytt.


Relaterade länkar


Vid frågor, vänligen kontakta servicedesk [at] lu [dot] se

Ange alltid webbplatsens eller sidans URL som ärendet gäller.

Sidansvarig: