Vad innehåller en artikel?

Bilden nedan visar Lunds universitets nya artikelmall.

En stor förändring är att man kan använda två typer av huvudbild. Läs mer om huvudbild här

Klicka på bilden ovan för att se en presentation av hela artikelmallen.

En artikel innehåller olika element, några av dem är obligatoriska medan andra är valfria. De huvudsakliga elementen i en artikel är:

Skapa en artikel

Nedan följer de steg som finns när du vill skapa en artikel.

Överst i den svarta menyn väljer du "Innehåll", sedan "Lägg till innehåll" och därefter "Artikel".

Titel och ingress

- I fältet "Titel" skriver du artikelns huvudrubrik (obligatorisk).

Ingress

- Skriv ingressen i fältet "Lead".

Innehåll (Body)

- Skriv in artikelns innehåll i fältet "Brödtext" (obligatorisk). Kom ihåg att du kan använda länkar, bilder och media i brödtexten.

Läs om hur man lägger in bilder och media i innehållet.

- En ny funktion är "Citat" (se bild nedan).

Redigeringsfältet för brödtext

Kategori

- Under ”Category” kan du välja en eller flera kategorier för din artikel. Detta behöver du bara klicka i ifall du använder kategorier på din webbplats. Det är den webbplatsansvariga som har behörighet att skapa kategorier.

Back-end lägga in kategori

Högerspalt

Senaste artiklar

- I rutan ”Number of latest news” kan du ange hur många artiklar du vill visa under ”Senaste artiklar”. Du kan visa 0-10 artiklar. Det förinställda värdet är 5 artiklar. Du behöver därför inte ange någon siffra om du vill visa 5 stycken. Vill du visa fler eller färre så anger du i rutan det antal du vill visa.

- Du kan ta bort listan helt (om denna inte ska användas) genom att sätta värdet "0" i fältet "Number of latest news".

Puffar och faktarutor

- I fältet "Promotions and facts" kan du söka fram befintliga puffar eller faktarutor, om du vill använda sådana i din artikel. Du kan även skapa en helt ny puff eller faktaruta genom att använda länkarna "Skapa Faktaruta" och "Skapa Puff".

Fritexttaggning

- I fältet "Fritexttaggning" kan du lägga till nyckelord utifrån din artikels innehåll. Nyckelorden kan till exempel användas för att märka upp artiklar med ett visst ämne som man vill visa upp i en lista via ett RSS-flöde. De kan även vara till hjälp när du söker efter innehåll inom Drupals administrativa gränssnitt.

Publicerad av och sidansvarig

- Under ”Published by” finns två textfält. Där skriver du in för- och efternamn samt e-postadress till den person som har skrivit artikeln.

- Under fliken ”Sidansvarig (byline)” lägger du till den person som är ansvarig för artikeln.

Huvudbild

Under fliken "Media" laddar du upp en huvudbild till din artikel. Det är här du väljer om du vill ha en stor bild eller en mindre bild. Observera att det är detta val som styr vilken artikelmall din artikel får.

Stor huvudbild

Bilden går från kant till kant och täcker hela bredden av sidan (916px)
Rekommendation är att man använder en bild av liggande format: t.ex. 916px * 480px
Stående bilder/porträttbilder som läggs i mittspalten blir mycket dominerande på sidan – de kan med fördel placeras i högerspalten istället.

Liten huvudbild

Huvudbilden blir en del av huvudinnehållet, och högerspalten flyttas upp och lägger sig till höger om huvudbilden. Bredden på liten huvudbild är 611px.
Rekommendation är att man använder en bild av liggande format: t.ex. 611px * 400px